Torpinventering

Onsdagen, den 3 oktober 2012, i samband med Håbo Biblioteks återinvigning så släppte Torpgruppen boken "Torp i Håbo". Det var många som hade sökt sig till biblioteket och drygt 30 bokpaket såldes på cirka 1 timme.

Därmed är projektet torpinventering avslutat.

Bokförsäljningen på Håbo Bibliotek

Boksläppet på Håbo Bibliotek

Torpgruppen som genomfört inventeringen består av: Kjell Sandell, Jan Rudberg, Bo Hammarström,Göthe Eriksson samt Hans Söderholm.

Då var det dags för torpinventerarna att ge sig ut för att leta efter och dokumentera torp. Den här gången gick färden till områden strax söder om Hällby mdär 4 torp lokaliserades och dokumenterades. Men än välbehövlig kaffepaus i soskenet är ju aldrig fel. Vi gör faktiskt andra saker än dricker kaffe. Lars håller i kameran.

Bilder från vårt arbete med torpinventeringen

Förberedade möten.

Marja Eriksson från Uppsala museet var inbjuden

Torpet Granhagen

Kjell och Lars besökte Björn Eriksson med fru i deras hem. Björn är född och uppvuxen i torpet Granhagen och hade en del att berätta. Björn gav upplysningar om torp samt fd torp som vi inte hade hört talas om tidigare.

Lars håller i kameran.

Vi är ute och letar efter gamla torpgrunder

Möte i vår lokal på Knarbacken. Dåvarande komunalrådet Agneta Hägglund var inbjuden.

Föreningens torpgrupp ordnade en rundtur i maj 2011 där det visades en del torpställen i Yttergrans- och Övergrans socknar. När vi kom tillbaka till Knarrbacken blev det förtäring i form av stekt strömming på hårt bröd samt dryck. Göthe Eriksson hade fullt upp med att steka strömmingar. Kjell Sandell var guide.

I juni 2012 var det åter dgas för en ny torprundtur, den här gången gick färden till Skokloster och Häggeby. Även denna gång stod Göthe för strömmingsstekningen. Kjell Sandell var åter guide.

Lördagen den 15 september 2012 arrangerade Håbo bibliotek tillsammans med Håbo Kultur och Hembygdsförening en träff där vi berättade om vår numera slutförda torpinventering för ett 30-tal intersserade åhörare. Efter informationen så väntade en buss som tog de intresserade på en runtur i Skokloster- Häbbeby för att besöka en del torp. Kjell Sandell var guide.

Presentation av torpboken på biblioteket.

Torprundturen har stannat vid soldattorp 48 i Skokloster.

Besök vid soldattorp 48 i Sånka.

Torpruppen bjöd sina respektive på ett trevligt julbord i december 2010..