Del 5
Intervju med Valter Säfström

Park-Olle , han finns ju ej längre, han sa en gång att han bott därnere, det finns ju rester efter torpargrunder och han beskrev på vilka han hade bott som barn och att det skett en utlastning av timmer där. Men det ser inte så vänligt ut från sjösidan att gå in med båtar där med de höga bergen.
- Namnet måste ha kommit från något med lastning att göra. Det har inte kunnat ha någon annan användning heller med att komma ner dit.

Man kan anta att det varit efterfrågan på timmer inne i stan och att det varit ett naturligt sätt att frakta med båtar, pråmar eller på släp.
- Till alla broar, alla pålningsarbeten, men de släpade nog timret efter båtarna. Även byggdes mycket i stan och det eldades inte minst. Om man tänker sig bostadshus med 20-30 familjer och dom skulle ha ca 20 kbm ved om året. Det måstes ta på skogarna, visserligen togs det sämsta till ved men ändå, då gick mycket åt.

Känner du till några vintertransporter på isen på Mälaren i våra trakter?
- Jag har bara hört talas om det, men det var väl det naturligaste efter som vägarna var så förbaskat dåliga. Men jag kom ihåg dom körde mjölk till stationen i Bålsta, och från Sjöö gård påstås det körde de sjövägen och dränkte både kusk och hästar vid Skälsundsbro, där brast isen, måste väl varit på -20 talet någongång. Dom körde till Varpsund men det upphörde på 30-talet troligen.

- Alla bönderna körde ju is, sågade nere på sjön, sen var det 4 a 5 hästar, man petade på isbitarna på stegen. Det var jag med om, en jäkla stor isstack hade vi, den skulle ju räcka hela året. Den hade alla bönderna runt omkring del i. Så kom dom och hämtade med bil och körde till järnvägsvagnarna i Bålsta, Jag tror inte dom körde till stan någongång. Även med mjölken, jag tror den gick på järnvägen till stan. Konstigt att den kunde klara sig om somrarna, t ex mjölk från Katrinedal kördes ned till Bålsta och flaskorna lastades på tåget. På slutet av 20-talet körde de nog med bil hela vägen till stan. Katrinedal köpte en Chevrole-lastbil och då började dom köra till stan. Varpsund var väl egentligen ett mejeri för Wij säteri men de tog väl in andra bönder också för att det skulle gå ihop sej. Ekström hette mejeristen där, han hade två barn, Elof och systern bodde här i Bålsta . Det påstods att när tåget startade i Bålsta och Elof från Varpsund och då var de ungefär samtidigt i Enköping . Jag vet inte om det är sant men det tog ett tag för tåget när de skulle stanna bl a i Krägga och fylla på vatten och sen i Ekolsund och Grillby.

Gjorde du lumpen i Enköping?
- Jag har alltid varit lite knäpp, jag har bara ett öga, med det andra ser jag knappast något alls. Jag har varit luftvärnare, alla som sökte luftvärn måste ju ha en jättefin syn men jag som bara hade ett öga kom dit!

Du såg naturligtvis så mycket bättre med ditt enda öga!
- Ja, jag låg i lumpen och gjorde rekryten i Stockholm på A1. Vi luftvärnare fick ha sporrar på oss och benlindor som vi tappade jämt. Sen låg jag i Linköping, men det var beredskap, så åkte vi lite överallt, i Skåne, i Härnösand och olika platser. Så jag var med och sköt ner flygplan, det var en fantastisk syn när de sköt spärreld, himlen var alldeles röd och alla raketerna, då och då gick det ner ett flygplan, vi sköt ner ett i Ljungbyhed Det är klart vi var nyfikna och trodde vi skulle ha lite grejer så klart, men jävla hemvärnare hann före.

Förekom det flera främmande plan?
- Ja , dom gick direkt över Skåne från England in i Tyskland.

Och då sköt ni?
- Ja vi siktade……på en stjärna, på det viset kunde stjärnan följa flygplanet och vi sköt ner ett som gick ner i Ljungbyhed, ett engelskt, de tyska hade en annan väg.

Var du i Norrland?
- I Härnösand, där var vi 2 a 3 månader, Jag hade det väldigt bra där

Du har väl alltid haft det bra?
- Ja, jag kan inte klaga banne mej, jag har haft tur

Och god hälsa?
- Ja ,det var då 1961 jag hade ont i ryggen och hade korsett sedan 1942 ,- men det har jag inte nu, dom säjer att det var fel att ha den där, det skulle gått över ändå' men jag kunde ju inte ta i någonting förrän jag fick korsetten, hade jag inte haft den hade jag inte kunnat jobba. 1960 var jag bergsprängare och sköt en salva som inte gått av riktigt. En när jag körde med spettet i ett hål då gick det av och stenarna flög i luften, jag klarade mej med en del brutna revben! ( här slutar bandet)

Vid bandspelaren Eric Ohlsson 980422
Intervju med
Valter Säfström


Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

Ladda hem

 Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka


 copyright 2003 Håbo Kulturhistoriska Förening info@kultur-historia.se