Del 2

Dom var väl också beroende av båttrafik?
- Javisst, men de låg ju närmare järnvägen. Vintertid använde dom säkert järnvägen, dom hade egen lastbil också.

Kom du ihåg när de lade ner tegelbruket?
- Nej, det gör jag inte. Jag hjälpte morfar i affären då och tanterna rodde tvärs över sjön och handlade i Svannäs då, nej det kan jag inte säga. Du kan höra med Erik Strand i Grillby, han känner till det där. Han känner till mycket om Ekolsund, det har jag pratat med honom om.

Var det många som jobbade på tegelbruket?
- Ja, det var jättemycke folk. Det var också jordbruk, Ella hette det, det hörde väl till tegelbruket också, så sammanlagt var det mycke folk.

Det fanns ju även tegelbruk ovanför Krägga på andra sidan viken. Känner du till det?
- Neej, det känner jag inte till. (Platsen för bruket studeras på kartan.)

Det var ju vanligt förr i Mälardalen att gårdarna hade ett tegelbruk Det fanns ju tegelbruk här ovanför Fånö. (De ser på kartan.)
- Det har jag heller inte något särskilt minne av, vi höll oss på vår ända här åt Segersta, så det känner jag till lite grann.

Lite utflykter gjorde du väl? Var åkte du på dans?
- Ja, till Husbylund, och till Sävsta, om jag nu fick åka och dansa. Mina morbröder var baptister, men det var inte dom som nekade mej, det var mamma. Det skulle inte förekomma att jag åkte. Jag tyckte om att dansa, det gör jag fortfarande.

Hur tog du det? Var du bitter för att du inte fick?
- Ja, jag var det. Det var så här att jag kände en pojke som bodde på Ekolsund och han var med i folkdanslaget. Han tjatade på mej att jag skulle komma med och då gick jag på Kumla lantbruksskola och jag hade sytt en Upplandsdräkt, så jag kunde varit med men jag fick inte. Så jag tänkte att när mina ungar växer upp så aldrig ska jag neka dom att gå ut och dansa. Farfar till dom barnen var Enköpings största dansgosse. Och det var min son också, när han blev vuxen, jag bodde i Enköping 1938 - 1953, jag var gift där.

- Min morfar var väldigt mån om att jag skulle lära mig saker och ting. Morfar och mormor har betytt mycket för mej. Morfar hade affär i Svannäs, min ena morbror hade borstbinderi och den andra morbrodern hade bageri och så fanns en stor trädgård. Dom hade dessutom kor, en väldigt bortskämd häst och så hade dom bin så jag fick hjälpa till med allt möjligt som jag kunde. Man fick vara med och spritsa i bageriet och dra honungsslungan och stå i affären ibland.

Hur gammal var du då?
- Det var under skolloven, jag gick ju i Övergransskolan då från 1929 till 1934, jag var 14 år då jag läste fram, säger Elsa.

- Min blinda morbror, han som bodde på Håbovägen sedan, han flyttade till Bålsta 1945. Då hade mormor dött och Svannäs upplösts. Min morbror lärde mej att räkna med borstträn och jag hjälpte honom med att säga vilken färg det var på taglet och sådant där, så vi hjälptes åt på det viset.

- Han dog 1970. Hans fru dog 1977 och jag hjälpte henne de senare åren. De köpte villan på Håbovägen efter Lövstedt. Första tiden de bodde där gick de runt med sin kärra i Bålsta och sålde borstar.

Vet du något mer om båtar och bryggor?
- Jag känner till att det gick båtar från Hagslätta och Fånö till Kalmarsund. Hagslätta ligger utanför Hacksta, och bryggan hette så. (EO visar ett urklipp från EP av Erik Strands artikel om båttrafik i de här trakterna.)

- EO berättar om ett samtal han haft med Park-Olle som sagt att han som barn bott i ett torpställe vid Lastberget och att man fraktat virke med båt därifrån.

- Elsa Ekberg säger att hennes mormor hette Johanna Söder och att hon föddes på Segersta. Mormor bodde en gång som liten i Nyborg, det var ett torpställe där som vi var till när jag var 8 - 9 år och vi åkte från Svannäs i en pråm och tittade i de här trakterna. Bengt Ångman sa en gång att jag skulle titta i kyrkans arkiv men det har inte blivit av för mej.

Vet du inte alls var stället kunde vara beläget?
- Nej, jag var bara 8 - 9 år då vi åkte dit, säger Elsa.

- Som vuxen var jag till det soldattorpet Smylorna i Til-byn i Hjälsta, där min morfar var född och som låg mellan Kvarnberget och Hjälstavägen. Jag hade en "hundkoja" på den tiden och vi var 4 - 5 stycken i den, bl a min blinde morbror Erhard som så gärna ville dit någon gång. Det fanns inga byggnader kvar, men det fanns grunder och en gammal jordkällare. Namnet Thiel kommer därifrån. Morfar tyckte det var vackrare med ett e också i namnet så det blev Thiel. Han var också soldat från soldattorpet Til.

Vi har talat om vilka bryggor som fanns i Ekolsundsviken: Svannäs, Segersta, Tegelbruket (som var flera), Hagslätta - Fånö, Kalmarsand, Det fanns gott om bryggor förr. Ja, båten var det enda färdmedlet man hade förutom häst och vagn.

Minns du Elsa om det var ångbåtar du åkte med?
- Det var väl ångbåtar. Pråmarna tuffade, jag vet inte så säkert, jag är inte maskinellt bevandrad. Pråmarna gick väl inte i reguljär trafik.

När slutade båttrafiken?
- 1930 sa Hasse Eson, 1934 så någon till mej, ja kan inte säga något årtal. Erik Strand säger att båtarna gick fram till 1940. En turlista från 1936 anger att båtarna går från Hagslätt 4.45 på morgonen, priset är 2 kr för vuxna, 1 kr för barn.

Du har inte möjligen någon turlista kvar?
- Nej, jag minns inte att det fanns någon. Det stod väl ett anslag nere vid bryggan och på så vis fick man hålla reda på avgångstider och sådant. Man var ju alltid ute i god tid.

- Jag kan berätta om när jag fick en gammal kista av mormor, det stod 1736 på kistan. Den hade hål i sidorna och jag frågade vad de där hålen skulle vara till. Mormor sa: Jo, lilla flicka, den där kistan har jag haft med mig på båten när jag åkt till Stockholm. I kistan kunde man stoppa ner några stycken gäss och ta med till Kornhamstorg för att sälja dem där. Elsa säger att folk från trakten kom ner till bryggan här på morgnarna med hästskjutsar lastade med sina varor; grönsaker, potatis, rotsaker, äpplen, honung och sådant för att skicka med båten. Och så köpte dom varor med sig hem från morfars affär, ja även från stan naturligtvis. Affären fick sina varor med båten vad jag kan komma ihåg. Senare köpte man från Västerås, Hakonbolaget som det hette då.

Erik Strand i Grillby har skrivit om alla affärer som fanns här i trakten och då nämns bl a Svannäs, Sävsta, Ekolsunds Station. Hur länge fanns affären i Svannäs?
- Jag tror den fanns fram till 1968 - 1970.

Du hade åkt med båt till Hacksta, har du åkt till Stockholm också?
- Det kan jag inte komma ihåg. Jag kommer ihåg att jag åkte till Hacksta när jag gick i skolan och jag blev sjuk. Då åkte jag hem till mormor som pysslade om mej och jag blev bra igen. Jag tyckte det var roligt i skolan och hade lätt för det. Mamma brydde sej aldrig om läxor och sådant där så det var skönt att ha mormor. Jag fick faktiskt 10 kr när jag slutade 2:a klass i Hacksta av Hugo Hugosson Tham för han delade ut ett stipendium till den som var duktigast i 2:a klass. När vi hade avslutning i kyrkan så sa min rara fröken att när du blir uppropad ska du gå fram och niga när du får det fina priset.

Du läste aldrig vidare sedan?
- Nej, det fanns inga medel till det. Jag var väl 13 år när jag slutade skolan. Jag hade en kusin som bodde i Hukan och han var lite klen och började skolan först när jag slutade. Jag skjutsade honom till skolan,. och jag vet att jag stod på trappan och grät när dom gick in till skolan för att inte jag fick fortsätta.

- Vi har talat om vad man transporterade på båtarna, det kunde vara kycklingar, höns, kreatur, jordbruksprodukter av allehanda slag, bär och blommor.

Kände du till någon lastbrygga vid Lastberget?
- Nej, har det funnits någon där före skolan kom till?

Har du sett eller hört talas om båtar med person- eller godstransporter som gått till och från Varpsund?
- Nej, det har jag inte, bara att mormor talat om att båtarna gick förbi Kvarnberget upp mot Hjälsta och vidare upp mot Örsundsbro och Uppsala.

Vid bandspelaren E Ohlsson
Samtal med Elsa Ekberg

Del 1
Del 2

Ladda hem

 Höger klicka och välj "Spara som..." för att ladda hem hela dokumentet
Tillbaka


 copyright 2003 Håbo Kulturhistoriska Förening info@kultur-historia.se