I Uppland finns många gods och storjordbruk som historiskt hade ett stort behov av arbetskraft. Det var här en av våra mest betydelsefulla arbetarförfattare, Jan Fridegård, växte upp och fick de livserfarenheter som skulle forma hans starka och engagerade författarskap.
Statarsystemet, som präglade stora delar av det svenska jordbrukssamhället, ersattes efter hand av modernare avlöningsformer – men dess påverkan på människors liv har lämnat djupa spår.
Museet skildrar med hjälp av bilder, texter, statarkontrakt och andra autentiska föremål hur arbetsvillkoren såg ut för en statarfamilj under systemets mest intensiva period. Här får besökaren också en inblick i hur en statarfamilj kunde leva strax efter första världskriget – i trånga, enkla bostäder med knappa resurser. I en särskild del av utställningen lyfts den långa och svåra väg ett statarbarn hade att gå om drömmen var att bryta sig loss från det förutbestämda livet som arbetsdräng eller piga.
Ett av dessa barn var Jan Fridegård, född 1897 i Enköping, som trots svåra villkor lyckades utbilda sig och bli författare. Hans litterära gärning präglas av en stark vilja att ge röst åt de obesuttna – de människor som levde längst ner på den sociala skalan. Med böcker som Jag Lars Hård, Offerrök och Trägudars land har han skildrat klassamhällets hårda verklighet, statarnas kamp och vardagens strävanden med både realism och poetisk kraft.
Fridegård var djupt engagerad i frågor om rättvisa och människovärde, och hans verk tar ofta upp teman som klasskamp, utanförskap och längtan efter frihet. Hans önskan var att synliggöra statarnas livsvillkor, präglade av sociala orättvisor, tjänstehjonsstadgan och de hårda villkoren i åkarpslagen.
Museet visar även delar av Jan Fridegårds arbetsrum från Bredmansgatan i Uppsala, där flera av hans verk tog form. Genom texter, bilder och personliga föremål får besökaren en närmare kontakt med författaren och hans skapande. På museets övre våning visas ett bildspel om Jan Fridegårds liv och verk – en berättelse om en pojke från statarlängan som blev en av Sveriges mest respekterade och älskade författare.
Juni-Augusti
Lördag-söndag 11:00-15:00
För bokning (hela året): fridegardsmuseet@kultur-historia.se
Entréavgift: 50 kr